Till salu inom: ”

arne tengblad säljes

Tidigare annonser till salu

Arne Tengblad bildkonstnär. Född i Karlshamn 1927 Bosatt i Provance Frankrike och Irland. Många separatutställning såväl i Sverige som utländska gallerier. Repr bl.a Musei Albertino --wien, Musei Rarth i Geneve. Moderna museet Bolivia Venezuela. Värmlands musseum. Fadern var rektor på fd Allm högre Läroverket i Karlstad. Tavlan är indelad i olika segment. Motiver är surrealistiskt. Troligen krita. Stor bred paspoatoe. Storlek 90 x 55 cm. Signatur på baksidan. Prisidé 500 kronor ehbj. Finns i Landskrona. Hämtas pgav storlek
Författarförlaget & Fischer Rye. Originalutgåva uppl. 1989. 287 s. Inbunden. 25,5x19,3cm. Mycket gott skick. Skyddsomslag finns i mycket gott skick. Paris attraktionskraft som konststad har varit olika stark genom åren. I Paris stadsvapen med skeppet på havet står Fluctuat nec mergitur, det går upp och det går ner men aldrig går det under. I över två hundra år har konstnärer sökt sig hit, ibland färre ibland fler. Materialet som en konsthistoriker skall befatta sig med är med andra ord enormt. Var börja? Jag ville komma så långt bakåt i tiden det gick med hjälp av intervjuer. Skulptören Liss Eriksson löste problemet åt mig. »Jag ska berätta för dig om farsan!*, sade han. Farsan, det är Christian Eriksson det. Och Liss berättade också för mig om den märkliga Ida Molard. Detta var en bra utgångspunkt, för både Molard och Eriksson hörde till den generation parisfarare som etablerade sig i staden efter Carl Larsson, Anders Zorn och de andra som deltog i den berömda utställningen Från Seinens strand 1885. Urvalet av konstnärer är till sist alltid subjektivt, men vissa kriterier har jag haft. Konstnärerna skall ha bott länge i staden eller ha upprätthållit sådana förbindelser att den parisiska konstkulturen haft en bestämmande betydelse för dem. Och det skall handla om Paris, inte andra delar av Frankrike. Därför saknar ni nog flera konstnärer. Ida Molards akademikamrat, Julia Beck som liksom Ida flyttade för gott till Frankrike. I likhet med den lysande landskapsmålaren Per Ekström förbinder jag hennes konstnärskap med andra delar av landet än huvudstaden. Och bland modernistpionjärerna saknas Viking Eggeling, trots att han gjorde utmärkta kubistiska målningar i Paris, men jag anser att hans avgörande insatser var förlagda till helt andra orter. Detsamma gäller Gösta Sandels. Utanför Paris i dag finns konstnärer som Arne Tengblad, Evert Lindfors och Lars Fredriksson, som var och en vore värd en studie, men inte i samband med Paris. Många har hjälpt till med denna bok. Institutioner och konstnärer i Sverige och Frankrike har varit generösa, vänner, bekanta och inte minst många forskare har villigt delat med sig av sina kunskaper.
Fischer & Rya. Originalutgåva uppl. 1989. 288 s. Inbunden. Mycket gott skick. Skyddsomslag finns i mycket gott skick. Paris attraktionskraft som konststad har varit olika stark genom åren. I Paris stadsvapen med skeppet på havet står Fluctuat nec mergitur, det går upp och det går ner men aldrig går det under. I över två hundra år har konstnärer sökt sig hit, ibland färre ibland fler. Materialet som en konsthistoriker skall befatta sig med är med andra ord enormt. Var börja? Jag ville komma så långt bakåt i tiden det gick med hjälp av intervjuer. Skulptören Liss Eriksson löste problemet åt mig. »Jag ska berätta för dig om farsan!*, sade han. Farsan, det är Christian Eriksson det. Och Liss berättade också för mig om den märkliga Ida Molard. Detta var en bra utgångspunkt, för både Molard och Eriksson hörde till den generation parisfarare som etablerade sig i staden efter Carl Larsson, Anders Zorn och de andra som deltog i den berömda utställningen Från Seinens strand 1885. Urvalet av konstnärer är till sist alltid subjektivt, men vissa kriterier har jag haft. Konstnärerna skall ha bott länge i staden eller ha upprätthållit sådana förbindelser att den parisiska konstkulturen haft en bestämmande betydelse för dem. Och det skall handla om Paris, inte andra delar av Frankrike. Därför saknar ni nog flera konstnärer. Ida Molards akademikamrat, Julia Beck som liksom Ida flyttade för gott till Frankrike. I likhet med den lysande landskapsmålaren Per Ekström förbinder jag hennes konstnärskap med andra delar av landet än huvudstaden. Och bland modernistpionjärerna saknas Viking Eggeling, trots att han gjorde utmärkta kubistiska målningar i Paris, men jag anser att hans avgörande insatser var förlagda till helt andra orter. Detsamma gäller Gösta Sandels. Utanför Paris i dag finns konstnärer som Arne Tengblad, Evert Lindfors och Lars Fredriksson, som var och en vore värd en studie, men inte i samband med Paris. Många har hjälpt till med denna bok. Institutioner och konstnärer i Sverige och Frankrike har varit generösa, vänner, bekanta och inte minst många forskare har villigt delat med sig av sina kunskaper.
Svenska Reklambrev Stockholm. 1965. 30,5x21cm. 254 gram. Mycket gott skick. Medverkande: Curt Asker, Staffan Nihlén, Arne Nilsson, Laris Strunke, Arne Tengblad, Johan Waldenström & Gösta Wallmark. Fotoillustrerad i sv/v.
Arne Tengblad, 17x17 resp 20x22